از دست دادن بویایی بعد سرماخوردگی را از سایت پست روزانه دریافت کنید.
از دست دادن حس بویایی
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
این مشکل که میتواند ناشی از سرماخوردگی، حساسیتها یا عفونتهای سینوسی باشد، معمولاً پس از گذشت چند روز خود به خود برطرف میشود. در صورت عدم بازگشت حس بویایی، برای جلوگیری از بروز وضعیتهای جدیتر با پزشک خود مشورت کنید.
بسته به علت، از دست دادن بویایی برخی مواقع قابل درمان است. پزشک میتواند برای درمان عفونت باکتریایی برای شما آنتیبیوتیک تجویز کند و یا گرفتگیهایی را که منجر به مسدود شدن مجرای بینی شما شده است برطرف کند.
در دیگر موارد، از بین رفتن حس بویایی میتواند دائمی باشد. به ویژه بعد از 60 سالگی، بیشتر در معرض خطر از دست دادن حس بویایی هستید.
منبع مطلب : www.moheb.com
مدیر محترم سایت www.moheb.com لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.
دلایل از دست دادن حس بویایی و ارتباط آن با کووید ۱۹
آنوسمی (anosmia) یا کربویی میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد، مانند: عفونتها، انسداد یا آسیب دیدن بینی و یا آسیب به مغز و سیستم عصبی. این از دست دادن حس بویایی ممکن است موقت باشد، مانند برخی از عفونتها، یا دائمی.
علاوه بر این، تحریک غشاهای مخاطی بینی به دلیل استعمال دخانیات، استنشاق آلایندهها یا سموم و یا به دلیل عفونتها میتواند بر توانایی درک بوها تأثیر بگذارد. آن مقدار از کاهش حس بویایی که به دلیل افزایش سن و پیری رخ میدهد، طبیعی است. بعضی اوقات، سرماخوردگی، عفونت سینوسی یا آنفلوانزا میتواند منجر به کاهش توانایی درک بو شود. علاوه بر اینها، آلوده شدن به ویروس کووید 19 (SARS-CoV-2) نیز اخیراً گزارش شده است که باعث از بین رفتن حس بویایی میشود. در ادامه به عواملی که باعث از بین رفتن حس بویایی میشوند و ارتباط آن با بیماری ناشی از ویروس کرونای جدید بیشتر میپردازیم.
علل از بین رفتن حس بویایی (کربویی)
. افزایش سن
. رینیت آلرژیک (آلرژی فصلی یا تب یونجه)
. بیماری آلزایمر
. تومور مغزی
. برخی داروها
. قرار گرفتن در معرض سموم یا مواد شیمیایی
. کوکائین
. سرماخوردگیها
. کربویی مادرزادی
متخصصان میگویند از بین رفتن حس بویایی و چشایی بعد از عفونت ویروسی میتواند طولانی شود و بین چند ماه تا دو سال یا بیشتر ادامه یابد. حتی ممکن است بعضی از افراد فقط بخشی از عملکرد بویاییشان برگردد، بعضی دیگر به طور کامل خوب شوند و بعضی هم اصلاً بهبود پیدا نکنند
. ضربه مغزی
. کمکاری تیروئید
. آنفلوانزا
. الکلی بودن
. بیماری اماس
. پولیپ بینی
. کمبودهای تغذیهای (کمبود روی، ویتامین A و B12)
. بیماری پارکینسون
. دیابت کنترل نشده
. پرتودرمانی سر و گردن
. کووید 19
. عفونتهای سینوسی
. سیگار کشیدن
. سکته مغزی
. جراحیهای ناحیه سر و گردن
تغییراتی در سبک زندگی برای تقویت حس بویایی
- ترک سیگار
- افزایش فعالیت بدنی
- عدم استفاده از شویندههای دارای کلر
- داشتن یک رژیم غذایی متعادل و متنوع
- شستشو و تمیز نگهداشتن بینی
درمانهای طبیعی برای بازگرداندن احساس بویایی6 توصیه برای تقویت بویایی10 راه بهبود حس بویایی
ارتباط از دست دادن حس بویایی با شدت بیماری کرونا
یک مطالعهی جدید بر اساس دادههای گذشتهنگر نشان داد بیماران مبتلا به کووید 19 که عملکرد نرمال بویایی داشتند، بیماری سختتری را تجربه کردند و احتمالاً در بیمارستان بستری شده و در ونتیلاتور قرار میگیرند. این یافتهها نشان میدهد بیمارانی که در عملکرد بویاییشان اختلالی را تجربه میکنند ممکن است دچار نوع خفیف این بیماری شوند.
علاوه بر این، دادهها تاکنون نشان میدهد که در درصد قابلتوجهی از جمعیت آلوده به کووید 19، از بین رفتن حس بویایی میتواند تنها علامت و یا یکی از اولین علائم بیماری حتی قبل از سرفه و تب باشد.
آیا کاهش حس بویایی ناشی از کووید 19 برگشتپذیر است؟
برای درک بهتر چگونگی کاهش حس بویایی در بیماران مبتلا به COVID-19، دکتر هولبروک راینولوژیست و استاد گوش و حلق و بینی دانشکده پزشکی هاروارد با همکارانش مطالعهای پیشنهاد دادهاند که در آن تستهایی برای تشخیص کروناویروس و توانایی بویایی بیماران بیمارستان ماساچوست در بوستون انجام میشود. در این مطالعه بیماران به دو دسته تقسیم میشوند؛ بیمارانی که علائم برگشت بویایی را گزارش میدهند و بیمارانی که حس بویایی آنها بعد از بهبودی از بیماری کرونا برنگشته است که این دستهی دوم پیگیری میشوند تا اطلاعات ارزشمندی در این باره حاصل شود.
خوشبختانه، از دست دادن حس بویایی ناشی از عفونت لزوماً به معنای از بین رفتن دائمی آن نیست. اعتقاد بر این است که ویروسها باعث ایجاد التهاب در نورونهای حسی در بینی میشوند و بدین ترتیب اختلالی در توانایی سلولهای عصبی در انتقال اطلاعات بو به مغز ایجاد میشود؛ اما برخلاف چشم و گوش، سلولهای عصبی آسیبدیده در پیاز بویایی میتوانند در طول زندگی ما بازسازی شوند.
هولبروک میگوید: "به همین دلیل است که اگر حس بویاییتان را از دست بدهید، اغلب میتوانید آن را دوباره به دست بیاورید؛ اما ما نمیدانیم که جایگزینی یک نورون چقدر طول میکشد و این ممکن است یک یا دو سال، زمان ببرد. "
کووید 19 چه اثری بر مغز میگذارد؟
از دست دادن حس بویایی بعد از کووید 19 چه قدر طول میکشد؟
دادههای اولیه منتشرشده از آکادمی گوش و حلق و بینی آمریکا نشان داد 27 درصد بیماران مبتلا به کووید 19 که حس بویاییشان را از دست دادهاند، در طی حدود هفت روز بهبود یافتهاند و اغلب آنها هم در طی 10 روز خوب شدند.
متخصصان میگویند از بین رفتن حس بویایی و چشایی بعد از عفونت ویروسی میتواند طولانی شود و بین چند ماه تا دو سال یا بیشتر ادامه یابد. حتی ممکن است بعضی از افراد فقط بخشی از عملکرد بویاییشان برگردد، بعضی دیگر به طور کامل خوب شوند و بعضی هم اصلاً بهبود پیدا نکنند.
از بین رفتن حس بویایی ممکن است موجب یک ضرر عاطفی بزرگ شود. برخی افراد با این مشکل دچار افسردگی، اضطراب و انزوا میشوند. از دست دادن حس بویایی علاوه بر مشکلات عاطفی میتواند در زندگی افراد و سلامتیشان نیز خلل ایجاد کند؛ مثلا فرد متوجه نشت گاز، بوی سوختگی، بوی غذای فاسد و ... نشود و از این بابت برایش مشکلاتی پیش آید.
متخصصان میگویند کووید 19 آنقدری جدید است که محققان هنوز دقیقاً نمیدانند بیمارانی که در اثر این بیماری دچار آنوسمی شدهاند چه زمانی میتوانند حس بویاییشان را به دست آورند.
برای سرعت بخشیدن به بهبود، برخی از پزشکان درمانی به نام "تمرین بویایی" یا "توانبخشی بویایی" را ارائه میدهند که باعث افزایش حساسیت به بو میشود و به مغز کمک میکند تا بهدرستی سیگنالها را پردازش کند. در این روش بیماران چهار بو از قبیل میخک، اکالیپتوس، لیمو و گل رز را به مدت 10 تا 15 ثانیه دو بار در روز به مدت سه ماه بو میکنند و سپس برای سه ماه دیگر این عطرها را تغییر میدهند. بدین منظور میتوان از روغنهای ضروری یا همان عصارهها نیز استفاده کرد.
هرگونه پیشرفتی در طول زمان، علامت خوبی است که میتواند نشاندهندهی برگشتپذیر بودن این مشکل در افراد باشد.
منبع: تبیان
منبع مطلب : arakmu.ac.ir
مدیر محترم سایت arakmu.ac.ir لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.
چگونه حس بویایی خود را در صورت ابتلا به کرونا آزمایش کنیم
ایسنا علوم پزشکی تهران – در موارد خفیف تا متوسط ابتلا به کرونا ویروس ، از بین رفتن حس بویایی و چشایی افراد ، به عنوان یکی از غیرمعمول ترین علائم اولیه بیماری کووید ۱۹ ظاهر می شود.
دکتر سانجی گپتا ، مسئول ارشد پزشکی سی ان ان در مصاحبه ای گفت: آنچه آنوسمی نامیده می شود و در اصل به معنای از بین رفتن حس بویایی است ، علامتی است که تعدادی از بیماران کووید ۱۹ بروز داده اند.
گوپتا گفت: این مساله ممکن است با از بین رفتن طعم ، و از بین رفتن اشتها مرتبط باشد ، ما هنوز مطمئن نیستیم ، اما این به وضوح چیزی است که باید مراقب آن باشیم. گاهی اوقات علائم بیماری، علائم کلاسیک نیستند.
در حالی که تب ، سرفه و تنگی نفس علائم اصلی کلاسیک ابتلا به بیماری کووید ۱۹ هستند ، با تحلیلی که اخیراً در مورد موارد خفیف تر در کره جنوبی منتشر شد ، عمده ترین علامت در ۳۰٪ بیماران از بین رفتن حس بویایی بود. در آلمان ، بیش از دو سوم موارد تأیید شده دچار آنوسمی بودند.
در پاسخ ، آکادمی گوش و حلق و بینی امریکا و انگلستان ، خواستار افزودن فقدان حس بویایی یا چشایی افراد به ابزارهای غربالگری مبتلایان کووید ۱۹ هستند.
اما به کسانی که علائم نگران کننده دارند ، که ممکن است کروناویروس باشد یا نباشد ، به آنها گفته می شود که در خانه بمانند و علائم را تحت نظر بگیرند تا استرس بیشتری به بیمارستان ها ، درمانگاه ها و کادر درمانی که در حال حاضر در تلاش برای نجات جان بیماران هستند ، وارد نکنند.
بنابراین آیا تستی وجود دارد که بتوانید در خانه انجام دهید تا ببینید که آیا دچار فقدان حس بویایی هستید؟
پاسخ مثبت است ، با استفاده از تست آبنبات پاستیلی می توانید این کار را انجام دهید.
تست آبنبات پاستیلی
استیون مونگر مدیر مرکز بو و طعم و مزه دانشگاه فلوریدا گفت: شما یک آبنبات پاستیلی را از یک طرف بگیرید و با دست دیگر بینی خود را محکم نگه دارید تا جریان هوا رد نشود.
مونگر گفت: ژله را داخل دهان می گذارید و آن را می جوید. فرض کنیم این یک آبنبات ژله ای با طعم میوه است. اگر طعم و شیرینی ژله را حس کردید ، مشخص می شود که عملکرد بویایی شما کار می کند. سپس ، در حالی که هنوز در حال جویدن هستید ، ناگهان بینی خود را رها کنید. اگر حس بویایی دارید ، ناگهان همه بوها را دریافت خواهید کرد و می گویید اوه ، این یک ژله لیمویی است یا اوه! این گیلاس هست. این واقعاً یک نوع واکنش بسیار چشمگیر ، سریع ، اعجاب انگیز است.
مونگر گفت: بنابراین اگر بتوانید از شیرینی و ترشی آبنبات به طعم کامل عبور کنید و بدانید که طعم کلی آن چیست ، حس بویایی شما احتمالاً از نظر عملکرد در وضعیت بسیار خوبی است.
اما اگر آبنبات ژله ای نداشته باشید چه می کنید؟ دکتر اریش ویگت ، مدیر بخش جراحی گوش و حلق و بینی در بیمارستان لنگون نیویورک گفت: شما می توانید از غذاهای دیگری نیز استفاده کنید.
ویگ گفت: حس بویایی خالص زمانی رخ می دهد که شما می توانید ماده خاصی را بو کنید و آن ماده باعث تحریک اعصاب دیگر نشود. بنابراین برخی از نمونه های این امر زمانی است که می توانید بو قهوه یا دم کردن آن را حس کنید ، یا مثلا می توانید وقتی کسی پرتقال پوست می گیرد بوی آن را حس کنید.
ویگت گفت : اما شما باید مراقب باشید ، زیرا ساده است فکر کنید در حال استفاده از حس بویایی خود هستید در حالی که واقعا این طور نیست.
وی گفت: به عنوان مثال ، آمونیاک یا محلول های تمیز کننده ، آنهایی که عصب سه قلو را تحریک می کنند ، که یک عصب تحریک پذیر است و در چنین شرایطی مردم فکر می کنند ، اوه ، من می توانم بوی کلراکس را تشخیص بدهم ، می توانم بوی آمونیاک را تشخیص بدهم ، به این معنی که حس بویایی من فعال است. اما نه ، این درست نیست. آنها در واقع از حس بویایی خود استفاده نمی کنند ، آنها برای این کار از عصب سه قلو استفاده می کنند.
هنوز مطمئن نیستید که آیا حس بویایی تان کار می کند؟ اینترنت را برای آزمایشات خراش و بو کردن مبتنی بر پزشکی بررسی کنید.
از بین رفتن بویایی رایج است
البته هر کسی که در آزمایش بویایی خود موفق نمی شود ، مبتلا به کرونا ویروس نیست. هر ویروس تنفسی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا به طور موقت بر احساس بو و مزه ، گاهی حتی به طور دائم تأثیر می گذارد.
ویگت گفت: میزان تورمی که در اثر ویروس در بینی ایجاد می شود ، می تواند مانع رسیدن ذرات بو تا قسمت بالای بینی که قسمت اعصاب بویایی است شود.هنگامی که این تورم کاهش یابد ، حس بویایی خود به خود برمی گردد. اما ویروس های مخدر اعصاب نیز وجود دارند که برخی از آنها در گروه سرماخوردگی قرار دارند.
وی افزود: اگر آنها از نظر عصبی سمی باشند ، این بدان معنی است که به عصب بویایی آسیب می رسانند و اساساً این سلول ها غیر کاربردی می شوند. در بسیاری از این موارد با گذشت زمان حس بویایی افراد بهبود می یابد ، اما گاهی اوقات این یک مشکل دائمی است.
مونگر گفت : از بین رفتن بویایی به صورت جزئی یا کامل مزمن بسیار شایع است ، این مساله حتی قبل از شیوع کرونا ویروس جدید میلیون ها آمریکایی را تحت تأثیر قرار داده است.
وی گفت: حدود ۱۳٪ از جمعیت امریکا دچار اختلال بویایی و چشایی به صورت چشمگیر هستند.
علاوه بر سرماخوردگی و آنفولانزا ، سایر علل از بین رفتن بویایی شامل پولیپ بینی ، تومورها ، بیماریهای عصبی مانند آلزایمر یا پارکینسون و آسیب دیدگی مغزی یا ضربه مغزی از جمله شلاق می باشد.
ویگت گفت: اگر کسی دچار تصادف شده یا صدمات مغزی دیده باشد ، این شرایط می تواند بر اعصاب کوچک تأثیر بگذارد ، زیرا این عصب ها از مغز به سمت بینی می روند. بنابراین یک صدمه مغزی می تواند باعث از بین رفتن دائمی احساس بویایی فرد شود.
از بین رفتن حس چشایی معمولاً با از بین رفتن بویایی همراه است ، زیرا ما برای شناسایی طعم ها به بو متکی هستیم. اما دلایل پزشکی نیز در این زمینه وجود دارد.
برخی از داروها می توانند چشایی را تحت تأثیر قرار دهند. شیمی درمانی و پرتودرمانی مطمئناً می توانند چشایی را مختل کنند، البته آسیبهای جسمی مانند اعصاب قطع شده در جراحی دندان نیز می تواند عامل این اتفاق باشد.
یک تماس کروناویروسی
اگر فکر می کنید حس بویایی خود را از دست داده اید (و دلیل پزشکی برای توضیح این مشکل ندارید) متخصصان می گویند که این علامت را جدی بگیرید.
مونگر گفت: در این مرحله من با اطمینان می توانم آن را در همان مقوله مثلاً تب قرار دهم. بدیهی است که عوامل مختلفی می تواند باعث ایجاد تب شود. اما اگر بویایی خود را سریع از دست داده اید با پزشک خود تماس بگیرید تا در مورد اقدامات عملی که نیاز است اطلاعات کسب کنید.توصیه من این است که شما باید حدود ۱۴ روز خودتان را قرنطینه کنید و آن ویروس را در افراد دیگر پخش نکنید. اگر مجبور هستید بیرون بروید ، یک ماسک به صورت بزنید تا ویروس را به دیگران انتقال ندهید.
اگر از بین رفتن حس بویایی را تجربه می کنید ، مواظب باشید زیرا خطرات زیادی وجود دارد از جمله عدم امکان بو کردن نشت گاز یا شیر فاسد یا غذای خشک.
آگاه باشید که از بین رفتن حس بویایی می تواند در ادامه بیماری به همراه سایر علائم شایع تر بروز کند.
ویگت گفت: این می تواند پیش از علائم ویروسی باشد. افرادی دچار علائم بیماری بسیار خفیف بودند ، اما احساس بویایی خود را از دست دادند. بیمارانی نیز وجود دارند که از دست دادن بویایی بعد از تب و لرز در آنها بروز می کند.
وی تأکید کرد: بنابراین جدول زمانی بروز علائم بیماری کووید ۱۹ پیش بینی نشده است. همچنین نشانه ای پیش بینی کننده از شدت بیماری وجود ندارد که نشان دهد شما در این مرحله دچار عوارض شدید ریوی می شوید. ما هیچ اطلاعاتی راجع به این موضوع نداریم.
مترجم: مجید پوست چیان
منبع مطلب : jdtums.ir
مدیر محترم سایت jdtums.ir لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.
جواب کاربران در نظرات پایین سایت
مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.