در محل مفصل در سر استخوان ها چه چیزی وجود دارد را از سایت هاب گرام دریافت کنید.
مفصل
مَفصَل یا بندگاه، محل و همچنین وسیله اتصال استخوان با یک یا چند استخوان است. مفصل مجموعهای از عناصر تشریحی است که دو یا چند استخوان مجاور را باهم متصل میسازد و برای حرکت و پشتیبانی استخوانها ساخته شدهاست. گاه به این مجموعه عناصر، دستگاه مفصلی (به انگلیسی: Articular system) هم گفته میشود. مفاصل بر اساس عملکرد و ساختار تقسیمبندی میشوند.
تمام حرکاتی که توسط انسان صورت میگیرد بدون وجود مفصل انجامپذیر نیست. مفصل قسمت مهمی از بدن است و اصول بسیار دقیقی در ساختار مفصل به کار رفته است تا توانایی حرکت برای انسان بوجود بیاید. توانایی یک دونده استقامت به هنگام دویدنهای طولانی، توانایی یک بازیکن هندبال به هنگام پاس و شوت یا توانایی یک وزنهبردار به هنگام بالا بردن وزنه سنگین، و نیز انجام تمام حرکات ورزشی به دلیل ارتباط محکم بین استخوانها و وضعیت عالی قرار گرفتن ساختار مفصلی و خصوصیات آنها میباشد.
بهطور کلی میتوان مفصلها را به سه دسته تقسیم کرد: دسته اول مفصلهایی که حرکت زیاد دارند، یعنی دو استخوان میتوانند در محل اتصال تحرک زیادی داشته باشند، مانند: مفصل آرنج، زانو، مچ دستها، و پاها، دسته دوم مفصلهایی که استخوانهای جمجمه، و پا حرکت بسیار مختصری دارند، مانند: مفصلهای بین مهرهها، ساختمان این دو نوع مفصل با یکدیگر فرق دارد.
دستهبندی ساختاری[ویرایش]
این دستهبندی بر پایه گونه بافت پیونددهندهای انجام میشود که استخوانها را به هم پیوند میدهد. در دستهبندی ساختاری سه گونه مفصل شناخته میشود:
دستهبندی مفصلها[ویرایش]
مفصلها را همچنین میتوان بر پایه میزان آزادی حرکت آنها دستهبندی کرد:
بر پایه محور حرکت[ویرایش]
مفاصل زلالهای را به نوبه خود بنا بر نوع حرکت به چهار گونه دستهبندی میکنند. این حرکات بر حسب شکل سطوح مفصلی است که به مفصل اجازه میدهد دور یک آسه (محور) یا دو آسه یا چند آسه لغزش یا حرکت نمایند. گونههای مفصل در این تقسیمبندی عبارتند از[۲]:
۱ - یکآسهای (لولایی • پاشنهای). ۲ - دوآسهای (لقمهای • زینی) و ۳- چندآسهای (توپی) ۴ - لغزنده یا مسطح.[۳]
شرح بیشتر:
۱- مفصلهای یکآسهای: در این مفصلها حرکت دور یک آسه انجام میگیرد این آسه ممکن است به صورت عرضی باشد. حرکت عمده در این مفصلها خم شدن و باز شدن میباشد. مانند مفصل آرنج در حالت دیگر آسه به صورت طولی است که نمونه آن در مفصلهای چرخشی دیده میشود مانند مفصل اطلسی آسهای.
۲- مفصلهای دوآسهای: در این مفصلها حرکت در دو آسه انجام میگیرد که این دو آسه به صورت افقی و عمود برهم میباشند. در این مفاصل علاوه بر حرکتهای خم شدن و باز شدن حرکتهای دور شدن و نزدیک شدن به بدن نیز دیده میشود، ولی حرکت چرخش آسهای وجود ندارد.
نمونه این مفصلها یکی مفصل لقمهای (کندیلار) میباشد که در آن یک سطح کروی (کوژ) یا لقمه در یک گودی بیضیشکل (کاو) قرار میگیرد. این مفصلها با وجود اینکه کم و بیش شبیه به نمونه دوم مفصلهای لولائی هستند ولی حرکت بیشتری را اجازه میدهند. مانند مفصل زانو. در این مفصلها سطحهای مفصلی متقابلاً در دو جهت کاو و کوژ میباشند مانند مفصلهای زینی (مفصل مچ دستی و قلمی شست در انسان). نمونه سوم، مفصلهای بیضی شکل هستند که لبه مفصل بیضی شکل است مانند مفصل پیش بازویی مچ دستی که در آن مفصلی در یک جهت طویلتر از جهت دیگر بوده و عمود میباشند.
۳- مفصلهای چندآسهای: در این مفصلها حرکت دور چند آسه انجام میگیرد یعنی علاوه بر حرکتهای خم شدن و باز شدن و نزدیک شدن و دور شدن حرکت چرخشی آسه نیز وجود دارد. نمونه آن مفصلهای توپی هستند که در آن یک سطح کروی شکل در داخل گودی استخوان دیگر حرکت نمیکند. مانند مفصل ران یا شانه.
۴- مفصلهای لغزنده (مسطح یا صاف): در این مفصلها سطوح مفصلی متقابل تقریباً مسطح میباشند. حرکت در این مفصلها به صورت لغزیدن یا سریدن یک سطح روی سطح دیگر انجام میگیرد. حرکت این مفصلها اغلب بعلت وجود پوشینه تنگ مفصلی یا رباطها یا زائدههای مختلف محدود میباشند. این نوع مفصل را در مفصل بین استخوانچههای مچ دست یا بین زائدههای مفصلی مهرهها میتوان دید.
آسیبشناسی مفاصل[ویرایش]
ورم مفصلی (آرتریت) و آسیبهای فیزیکی عامل صدمه مفصل هستند. ورم مفصلی علت اولیه ناتوانی حرکتی در سنین بالای ۵۵ سال است.
منابع[ویرایش]
منبع مطلب : fa.wikipedia.org
مدیر محترم سایت fa.wikipedia.org لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.
غضروف ساختمان مفصل چیست و چه انواعی از مفاصل در بدن وجود دارد؟
در این نوع مفاصل استخوان های تشکیل دهنه مفصل توسط بافتی دیگر به یکدیگر چسبیده اند و نمیتوانند به خوبی نسبت به هم حرکت کنند مانند مفاصل بین دو مهره کمری یا مفصل بین استخوان های درشت نی و نازک نی در ناحیه زانو
در این مفاصل دو سر استخوان ها به توسط غضروف یا رباط به هم متصل شده و عملا حرکتی بین دو استخوان وجود ندارد مثل مفصل بین استخوان های جمجمه
این بافت انتها های استخوان ها را پوشانده و موجب روان شدن حرکت دو استخوان نسبت به یکدیگر میشود
پرده یا کیسه ایست که دور تا دور مفصل را پوشانده است و در بالا و پاببن در محلی که غضروف تمام میشود محکم به استخوان میچسبد. کپسول مفصلی یکی از ساختمان هایی است که موجب نگه داشته شدن دو سر استخوان در محل مفصل در کنار هم میشود
نوارهایی از بافت لیفی یا فیبرو و بسیار محکم هستند که در اطراف مفصل و بیرون کپسول مفصلی قرار گرفته و موجب پایداری مفصل میشوند. رباط ها مانع از حرکت مفاصل در جهات خاصی میشوند تا بدین وسیله موجب شوند تا مفصل فقط در جهت های معینی حرکت کند. در اغلب اوقات رباط ها به کپسول مفصلی چسبیده و جزئی از آن هستند
یک لایه سلولی ظریف است که سطح داخلی کپسول مفصلی را میپوشاند و وظیفه آن ترشح مایع سینوویال است. مایع سینوویال مایع لزج و لغزنده ایست که در درون کپسول مفصل است و در بین سطوح مفصل موجب روان شدن لغزش غضروف ها بر روی هم میشود. این مایع همچنین غضروف مفصلی را هم تغذیه میکند
در مفصل زانو وجود دارد. از جنسی شبیه غضروف است و موجب افزایش پایداری مفصل شده و نقش جذب کننده شوک های ناشی از ضربات ناگهانی به مفصل را هم بازی میکند./س
منبع مطلب : www.yjc.ir
مدیر محترم سایت www.yjc.ir لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.
مفصل-انواع مفصل متحرک -مفصل غیر متحرکhttp://altinmed.com
مفصل و انواع مفصل
به طور کلی محل اتصال دو استخوان به یکدیگر را مفصل می نامند. شاید به نظر شما مفصل قسمت چندان مهمی از بدن انسان نباشد، ولی اصول علمی بسیار دقیقی در آن رعایت شده است. اگر یک قهرمان وزنه برداری می تواند دویست کیلوگرم وزنه را روی دستش نگه دارد و هشت تکه استخوان مچ دست او از هم جدا نشود، به دلیل ارتباط محکم این استخوان ها در سطوح مفصلی است، و اگر فوتبالیستی با سرعت روی پاهای خود می دود و در حین دویدن با پا محکم به توپ ضربه می زند و استخوانهایش از هم جدا نمی شوند، علتش وضعیت عالی مفصل های پا است. اکنون به شگفتی های ساختمان مفصل توجه کنید و با انواع مفصل ها آشنا شوید:
مفصلها انواع مختلفی دارند اما به طور کلی(نه جزئی) میتوان آنها را به دو دسته تقسیم کرد:
دسته اول: مفصلهایی که حرکت زیاد دارند، یعنی دو استخوان میتوانند در محل اتصال تحرک زیادی داشته باشند،مانند: مفصل آرنج، زانو، مچدستها و پاها.
دسته دوم: مفصلهایی که حرکت بسیار مختصری دارند، مانند:مفصلهای بین مهرهها. ساختمان این دو نوع مفصل با یکدیگر فرق دارد.
1)مفصل متحرک
بین دو استخوان فاصله کمی وجود دارد که آن را حفره مفصلی مینامند. یک ورقه نازک غضروف مفصلی، سطح مفصلی هر دو استخوان را میپوشاند. یک کپسول از بافت همبند خیلی سفت که سطح داخلی آن نرم و لغزان است، مفصل را پوشانده است و رباط های متعددی در داخل حفره مفصلی بین دو سر استخوان وجود دارد. رباط عبارت است از بافت همبند محکمی که دو استخوان را به هم وصل میکند. رباط و زردپی هر دو از طناب محکمترند. اطراف کپسول مفصلی هم چند رباط قرار گرفته است. کپسول مفصلی و رباط های درون مفصلی و بیرون مفصلی سبب میشوند که استخوانها محکم به یکدیگر بچسبند و از هم جدا نشوند.
در این نوع مفصل سطوح مفصلی کوچک، صاف و تخت است. ممکن است کمیمحدب یا مقعر باشد. این گونه مفصلها سبب حرکاتی مانند سرخوردن و لغزیدن میشوند مانند مفصل بین استخوانهای مچ دست و پا.
در این مفاصل دو استخوان مجاور بصورت محدودی در کنار هم کمی میلغزند. این استخوان ها در محل مفصل به توسط رباط های بسیار قوی به هم متصل شده و حرکت کمی دارند مانند مفاصل بین استخوانچه های مچ دست و یا مفصل بین استخوان ساکروم و ایلیوم در لگن
مفصل لولایی:
در این نوع مفصل سطوح مفصلی قرقره ای شکل و قرینه یکدیگر است. حرکت این نوع مفصل مانند لولای در بهصورت باز و بسته شدن در یک صفحه حول یک محور صورت میگیرد مثل مفصل آرنج و انگشتان.
مفصل زینی:
سطوح این نوع مفصل مانند زین اسب است و سطوح مقعر هر یک درون هم فرو رفته اند مانند: مفصل مچ با کف دست.
مفصل گوی و کاسهای:
سطوح مفصلی در این نوع مفصل مانند گوی و کاسه است. این مفصل حول محور خود در جهات مختلف میچرخد مانند استخوان ران و لگن یا بازو و کتف.
مفصل محوری:
در این مفاصل یک استخوان حول محور مرکزی استخوان دیگر میچرخد مانند مفصل بین استخوان های زند زیرین و زبرین و یا مفصل بین مهره های اول و دوم گردن
2)مفصل غیرمتحرک(ثابت)
در این نوع مفصل دو استخوان، حفره مفصلی وجود ندارد بلکه دو استخوان به وسیله بافت همبند محکم، غضروف، و یا استخوان به هم وصل شدهاند.
در این میان،امروزه برخی از محققین و پزشکان،مفاصل را به سه گروه تقسیم کرده اند که گروه سوم«مفاصل نیمه متحرک»میباشد.اما هنوز میتوان آن ها را به دو گروه فوق نیز تقسیم کرد.(در صورت تقسیمات کلی)
لازم به ذکر است که تقسیمات سه گانه به نظم ذیل ذکر میشوند:
1)مفصل ثابت،غیر متحرک،یا رشته ای
2)مفاصل متحرک شش گانه
3)مفصل غیر متحرک(اولیه و ثانویه که برای درک ساده تر در اینجا بدان اشاره نکرده ایم.)
3)مفصل نیمه متحرک(غضروفی):
مفصلی را گویند که همه حرکات را به خوبی انجام نمی دهند و دارای کمی لغزندگی بر روی هم هستند و به کمک غضروف ها کنار هم قرار میگیرند،مانند مفاصل مهره های ستون فقرات
امیدوارم از خواندن این مقاله رضایت کافی را داشته باشید ممنون از اینکه به وبسایتآلتین مد سر زدید شما می توانید برای خواندن مقالات بیشتر به وب سایت آلتین مد سر بزنید و همچین میتوانید برای دیدن آخرین محصولات تولیدی شرکت آلتین مد در اینسایت میتوانید به بخش فروشگاه بروید.در آخر این مقاله بسیار خرسند می شویم که مارا از نظرات خود بهرمند سازید
منبع مطلب : altinmed.com
مدیر محترم سایت altinmed.com لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.
جواب کاربران در نظرات پایین سایت
مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.